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Consultant Contract 2008 Settlement Agreement 
Frequently Asked Questions 

Q. A form was sent to me from my personnel department for completion. It is entitled “prescribed form – Consultant 

contract 2008 Terms of Settlement- Non-Litigating Consultants”.  I am a Litigating Consultant - Is there a separate form to be 

submitted by litigating consultants? 

A. Yes, a separate and slightly different form is to be completed by litigating consultants.  

Solicitors acting for Litigating Consultant have been notified of the Terms of Settlement by solicitors acting for the HSE. 

Solicitors acting for litigating consultants should notify their client(s) and request completion of a prescribed form by each 

consultant to assess eligibility.  

The completed form must then be submitted to settlement2008@hse.ie by 14
th

 September 2018 

Q. I have tried to access the form online and access has been denied. Is there any other way around this?  

A. It is recommended that the web page and application form be accessed using the ‘Google Chrome’ internet browser.  

If you are using Internet explorer you may receive the pop ups below requesting a username or password. Please leave both 

Username and Password fields blank and select ‘OK’ in the Windows Security pop up to proceed. You many need to select OK a 

number of times in succession to do so. 

            

Q. My partner/relative was a Consultant prior to their death. At the time of their death they had signed a version of the 2008 

Consultant Contract. Should I complete the prescribed form on their behalf, or is there another option for cases such as this? 

A. Yes, under the terms of settlement the estate of any consultant who previously signed a version of the 2008 Consultant 
Contract may apply for an offer. 

 
An individual acting on behalf of any such Consultant can thus submit a completed application form to settlement2008@hse.ie 
before 14

th
 September 2018. 

 
If any assistance is needed in terms of personal or professional information or if you are unsure as to the contract type held by 
the deceased it is recommended that the HR department of the last hospital the consultant worked in be contacted directly for 
information prior to submitting to settlement2008@hse.ie  
 
The closing date of applications remains 14

th
 September 2018. 
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Q. I am the executor of the will for a consultant who is deceased. At the time of their death they had signed a version of the 

2008 Consultant Contract. Should I complete the prescribed form on their behalf, or is there another option for cases such as 

this? 

A. Yes, under the terms of settlement the estate of any consultant who previously signed a version of the 2008 Consultant 
Contract may apply for an offer. 

 
An individual acting on behalf of any such Consultant can thus submit a completed application form to settlement2008@hse.ie 
before 14

th
 September 2018. 

 
If any assistance is needed in terms of personal or professional information or if you are unsure as to the contract type held by 
the deceased it is recommended that the HR department of the last hospital the consultant worked in be contacted directly for 
information prior to submitting to settlement2008@hse.ie  
 
The closing date of applications remains 14

th
 September 2018. 

 
Q. How much detail must I include in section 16? 

  

 
- It is important that the Category of Contract e.g. Cat I or Cat II of Consultant Contract 1997 is listed (including specialty and 

location) as this determined the pay rate received under Consultant Contract 2008 and the access to certain contract 
types.  

-  Knowing the category of the contract under Consultant Contract 1997 allowed HR and payroll to assign a particular 

corrected rate of pay.  Therefore please state details of the contract held prior to accepting the 2008 contract.   
 
Q. I am concerned about the movement of my personal data and GDPR Can you offer any assurances regarding my privacy i?  

A. The settlement implementation process and application form is GDPR compliant. The ‘Settlement 2008’ administration team 

place particular emphasis on accurately and carefully tracking applications throughout the process. There is a legal basis for 

processing this information under GDPR.  

Q. Who is determining the eligibility of individual claims?   

A. The applicant themselves state that they believe they are eligible under a particular category on the application form. This is 

verified by local HR departments by reference to the applicants personnel file.  

Q. Will applicants be informed of their eligibility status ? 

A. Yes all applicants will receive notification that their eligibility has or has not been verified. Q. Will applicants be notified of an      

offer? 

A. If eligibility of an applicant is confirmed a written offer will be made in accordance with the Terms of Settlement 

Q. I am no longer registered with the Medical Council as I am no longer working as a Doctor. What should I include in my 

application?  

A. You must include the medical council registration number you were registered under as this is the identifier that will be used 

by your previous employer.  
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Q. Can I please have a receipt confirming my application has been received? 

A. It is not possible to issue receipts. There is an automated email response that issues from settlement2008@hse.ie .  

Q. Is my clinical director allowance included in the calculation of the settlement offer? 

Calculations are made in line with the terms of the agreement. 

Q. What is the contact phone number for queries? 

A. All queries must be submitted to settlement2008@hse.ie .  

 

Please note that all information and guidance is available at www.hse.ie/settlement2008.  

 
 
 

Disclaimer  
The contents of this document are provided as an information guide only. All information is offered in good faith and in the 
hope that it may be of use, but it may not be correct or up to date.  
The terms of the Consultant Contract 2008 Settlement Agreement supersede this document.  
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